Ljubljanska ekotržnica

EKOTRŽNICA z živili iz nadzorovane ekološke pridelave 

Lokacija:

Pogačarjev trg v Ljubljani / Osrednja ljubljanska tržnica  

Obratovalni čas:

Ob sobotah od 8. – 14. ure – polni obseg

Med tednom (sreda) od 8. – 14. ure – posamezne stojnice v poletni sezoni

Ob sobotah ekotržnica deluje v polnem obsegu (prek 30 stojnic).

Koordinacija:

Inštitut za trajnostni razvoj

“Knjiga pohval in pritožb za ekotržnico”: vabimo vas, da svoje pripombe pošljete na info@itr.si 

Ponudniki na ekotržnici so ekološki kmetje iz vse Slovenije, ki na tržnici prodajajo predvsem sezonsko zelenjavo, sadje, žita in mlevske izdelke, sokove, čaje, zelišča, kis, olja…

Na ekotržnici je na vsaki prodajni stojnici kupcem vedno na vpogled izobešen certifikat, ki dokazuje, da so živila pridelana/predelana po standardih ekološke pridelave.

Slika: Izdelki iz ekološko pridelanega kozjega mleka.

Poleg tega so ekoživila na prodaj tudi v pokritem delu tržnice: kruh, pecivo in mlevski izdelki; meso; izdelki iz ovčjega mleka (ekosirarstvo : ovčji sir, jogurt, maslo, skuta…).

Ekotržica deluje na Pogačarjevem trgu, ki je del osrednje ljubljanske tržnice. Odprta je od 8. do 14 ure, in sicer ob sobotah v polnem obsegu (25 stojnic), v poletni sezoni pa posamezne kmetije prodajajo tudi med tednom.

Delovanje in razvoj ekotržnice koordinira Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), razvila pa se je v okviru projekta “Preusmerjanje kmetij v MOL v ekološko kmetijstvo” s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana in v sodelovanju s kmeti iz Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije.

Ljubljanska ekotržnica je z delovanjem začela julija 1999 na Cankarjevem nabrežju kot prva tržnica z živili iz nadzorovane ekološke pridelave v Sloveniji. Prvo leto je obsegala le dve stojnici, l. 2000 jih je bilo že deset, l. 2001 pa se je zaradi povečanja obsega preselila na sedanjo lokacijo.

Slika: Prva tržnica z živili iz nadzorovane ekološke pridelave
v Sloveniji na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani (1999).

Od januarja 2005 je ekotržnica del nove, preoblikovane ponudbe osrednje ljubljanske tržnice na Pogačarjevem trgu. Ljubljana se z njo uvršča med vse številnejša evropska mesta, kjer je takšna ponudba ekoživil že postala običajna.

Ljubljanska ekotržnica je v letu 2009 praznovala 10. obletnico obstoja.

Večina
prodajalcev – ekoloških kmetov na ljubljanski ekotržnici svojo ponudbo označuje z znakom BIODAR, ki je last Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije.